Ofislerde veya evlerde kullanılan mobilyaların malzemeleri günümüzde çok sık merak edilmektedir. Bu anlamda yonga levhalar karşımıza çıkmaktadır. Talaş, kereste talaşı veya talaş ve reçinenin ısıyla preslenmesi sonucu ortaya çıkan ürünler yonga levhalar olmaktadır. Diğer bir adı sunta olan bu malzemeler yapı malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Yonga Levha Panel Nedir?
Yapı malzemelerini araştırdığımızda karşımıza pek çok ürün çıkmaktadır. Bu nedenle son yıllarda en sık sorulan sorulardan birisi de yonga levha panel nedir sorusudur. Ağaç yongalarının tutkal yardımı ile sıkıştırılması sonucunda elde edilen yapı malzemesine yonga levha adı verilir. Yongalar düzenlenmiş yonga levhada genellikle yüzeye paralel şekildedir. Orta katmandaki yongalar yüzey katmana göre daha kalın olmaktadır. Bu nedenle yonga levhaların yüzeyi orta katmanınkinden daha sıkı ve yoğun olmaktadır. Yonga levha panellerde yapıştırıcı olarak üre formaldehit kullanılmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Kalsiyum Sülfat Panel Nedir?
Yonga Levha Panellerin Üretimi
Mobilya sektöründe en çok kullanılan yapı malzemelerinden birisi de yonga levha panellerdir. Atık ahşap parçalarının geri dönüştürülmesi sonucu oluşturulan bu malzemelerin üretimi özel işlem gerektirmektedir. Bazı aşamalardan oluşan bu ürünün üretimi şu şekildedir:
– Yonga levha üretimi için ahşap parçalar kullanılır. Kullanılacak olan ahşap parçaları mobilyanın imalatı esnasında işleme ve kesim işleminden sonra geriye kalan atık parçalardan elde edilmektedir. Özel bir makine yardımı ile de bu parçalar küçük yonga parçalarına dönüştürülmektedir.
– Bu parçalar sentetik bir reçine ile karıştırılmaktadır. Yonga parçalarının birbirini tutulmasına reçine yardımcı olmaktadır.
– Özel yapıştırıcı makinesi ile reçine ve yonga parçaları karıştırılmaktadır. Özel kalıp üzerine yerleştirilip sıkıştırılır. Bu işlem ile yonga parçaları birbirine yapışır ve yonga levha oluşturulması sağlanır.
– Yonga parçaları kalıba yerleştirildikten sonra pres yardımı ile sıkıştırılır ve işlem esnasında ısıl işlem uygulanır. Böylece yonga parçaları sıkı bir şekilde birbirine bağlanmaktadır. Ayrıca bu işlem yonga levhanın daha sert ve dayanıklı olmasını sağlar.
– Son olarak presleme işlemi bittikten sonra boyutlandırma ve kesim işlemi yapılır. Böylece yonga levha paneller istenilen şekilde ve boyutlarda hazırlanmış olur.
Yonga Levha Paneller Nerelerde Kullanılır?
Yonga levhalar mobilya sektörünün olmazsa olmaz parçalarından birisidir. Doğan bir görünüme sahip olan bu ürünler uygun fiyatlarda kullanıcılara sunulmaktadır. Bu nedenle de pek çok alanda tercih edilir. Yonga levha panellerin kullanım alanları şu şekildedir:
– En çok mobilya imalatında kullanılır. Masa, dolapları yatak başlıkları gibi ürünlerde yonga levhalar kullanılmaktadır.
– Dekoratif raf paneller ve kaplama malzemelerinde kullanılmaktadır. Bu ürünler kolay kaplanıp boyanabilir.
– İnşaat sektöründe de yonga levha paneller kullanılır. İnce detayların tamamlanması gibi durularda kullanılan bu ürünler kapı ve pencere çerçeveleri, çatı kaplamaları, duvar panelleri gibi alanlarda da kullanılmaktadır.
– Ses yalıtımı ve izolasyon malzemesi olarak da kullanılan yonga levhalar sinema salonları, konser alanları gibi yerlerde tercih edilir.
İlginizi Çekebilir: Beton Özlü Galvenize Çelik Panel Nedir?
Yonga Levha Panellerin Avantajları Nelerdir?
Yonga levhaların pek çok sektörde kullanılmasının sebebi avantajlarının olmasıdır. Yonga levhaların avantajları şunlardır:
– Ahşap veya doğal malzemelere göre yonga levhalar uygun maliyetlidir. Daha düşük bütçeler ile inşaat projelerinin üretilmesine yardımcı olmaktadır.
– Mobilya ve inşaat sektöründe sık kullanılmasının en önemli sebebi işlenebilir olmasıdır. Kolay kesilen bu ürünlere şekil vermek oldukça kolaydır.
– Yonga levhalar oldukça hafif ürünledir. Kolay taşınabilen ve uygulanabilen yonga levhalar inşaat alanlarında çok sık kullanılır.
– Yonga levhaların yüksek yoğunluktaki çekirdekleri ürünlere dayanıklılık sağlamaktadır. Mobilya ve yapı malzemelerinin uzun ömürlü olmasının sebebi ise dayanıklı olmasıdır.
– Doğal ahşap görünüme sahiptir. Bu nedenle dekorasyon projelerinde de çok sık kullanılır.
Yonga Levha Panellerin Özellikleri
Yonga levhalar sahip oldukları özellikleri sayesinde çok sık alanlarda kullanılmaktadır. Hemen Hemen her yerde karşımıza çıkan yonga levhalar bu sayede de kullanıldıkları alanlarda kullanım kolaylığı sağlar. En çok mobilya sektöründe kullanılan bu ürünler daha farklı pek çok sektörde de tercih edilmektedir.
Diğer bir ismi sunta panel olan bu ürünlerin yoğunlukları ise 690 – 720 kg/m3 olmaktadır. Ayrıca sunta paneller B1 yangın sınıfı sayesinde 30 dakika boyunca yangına dayanıklıdır. Yonga levha panellerin 23’le 38 mm aralığındaki kalınlıkta farklı seçenekleri de bulunmaktadır. Hafif bir malzeme olması sebebiyle de taşıma maliyetleri düşük olmaktadır.